Röportaj

Hükümet kadın cinayetlerini gizliyor mu?

H. Merkezi: Kadın cinayetleri konusunda ilgili bakanlıkların açıkladığı verilerin, hatta aynı bakanlığın verilerinin kendi içinde çeliştiğini ve bunların bir bütün olarak kadın örgütlerinin verdiği rakamlarla örtüşmediğini ifade eden Kadın Dayanışma Vakfı üyesi Gülsen Ülker, hükümetin kadın cinayetlerini az göstererek gizlemeye çalıştığına dikkat çekti. Ülker, yeni yasaların değişmesi için de herşeyden önce zihniyetin değişmesi gerektiğini vurguladı.

Son dönemlerde hükümet kanadından kadın cinayetleri ile ilgili açıklanan istatistiklerin birbiriyle çelişkili olması dikkat çekiyor. En son BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bu çelişkili rakamların açıklanmasını istedi. Var olan çelişkiyi yeni bir soru önergesiyle netleştirmeye çalışan Birtane, hem bakanlıkların açıklamalarının çeliştiğini hem de resmi sayıların sivil toplum örgütlerinin raporlarındaki sayılarla çeliştiğini dile getirdi. Birtane, 2010, 2011, 2012 ve 2013’de şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların sayısını sorduğu önergede, “İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler tarafından soru önergemize verilen 6 Mayıs 2013 tarihli yazıda 2009 yılında cinayete kurban giden kadın sayısının 324 ve 2012 yılında cinayete kurban giden kadın sayısının 268 olduğu belirtilmiştir. Ancak 2009 yılında Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından verilen bilgilere göre, 2009 yılının ilk yedi ayında cinayete kurban giden kadın sayısı 953 idi. Ayrıca eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından 7/7863 esas numaralı soru önergemize verilen cevapta ‘kasten öldürme başlığı altında’ 2012 yılının ilk 4 ayında 70 kadının cinayete kurban gittiği ifade edilmiştir. Yine aynı şekilde 7/12578 esas numaralı soru önergemize Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafında verilen 24 Ocak 2013 cevabi yazıda 6284 Sayılı Kanunun 2012 Mart ayında yürürlüğe girmesinden Eylül ayına kadar geçen sürede 23 kadının hayatını kaybettiği belirtilmiştir. Bu rakamlar birbiri ile çelişmektedir” ifadesini kullandı.

 

‘Verilen rakamlar kadın örgütleri rakamları ile çelişiyor’

Verilen rakamların sivil toplum örgütleri ve kadın örgütlerinin rakamları ile çeliştiğine vurgu yapan Birtane, “Çünkü Türkiye’de her gün 3 ya da 4 kadın cinayete kurban gitmektedir. Birçok önergemizde bu rakamlar sorulmuş olmasına rağmen bu konuda elimize ulaşmış net bir cevap yoktur. Cinayete kurban giden kadın sayısının kamuoyunda gizlenmeye çalışıldığı açıktır” dedi.

 

‘Bakanlıkların rakamları birbiriyle çelişiyor’

İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın konuyla ilgili verileri hem birbiriyle, hem kendi içinde çelişmesi de dikkat çekiyor. Adalet Bakanlığı’na göre 2009’un ilk yedi ayında 953 kadın öldürülmüş. İçişleri Bakanlığı’na göre ise 2009’da 324 kadın öldürülmüş. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in İçişleri Bakanlığı’na referansla açıkladığı verilere göre ise bu sayı 171. Bianet’in basında yer alan haberlerden derlediği çeteleye göre ise 2009’un ikinci yarısında erkekler en az 127 kadın öldürmüş.

 

‘Aynı bakanlık kendi içinde çelişiyor’

Bakanlıklar arasındaki çelişkili açıklamaların yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kendi içinde açıkladığı verilerin de çelişkili olması dikkat çekiyor. Şahin aynı gün cevapladığı iki farklı soru önergesinde aynı soruya iki farklı cevap vermesi de bunu gösteriyor. Şahin, BDP Kars Milletvekili Birtane’ye Mart-Eylül 2012 arasında 23 kadının öldürüldüğünü söylerken, Pervin Buldan’a Ocak-Eylül 2012’de 125 kadının öldürüldüğünü söylemiş. Bianet’in çetelesine göre ise, Ocak-Eylül 2012’de 138 kadın öldürmüş. Basına yansıyan haberlerin dahi açıklanan sayılardan daha fazla olması dikkat çekiyor.

 

‘Hükümet kadın cinayetlerini az göstermeye çalışıyor’

Kadın Dayanışma Vakfı ve Barış İçin Kadın Girişimi üyesi Gülsen Ülker, hükümetin trajik bir şey yaptığını ve kadın cinayetlerini az göstermeye çalıştığını belirterek, “Bizi de trajik bir duruma düşürmeye çalışıyor. Yıllardır bu alanda çalışan kadın örgütlerinin en büyük isteği kuşkusuz kadın cinayetlerinin azalmasıdır. Hani, hayır azalmadı, demek çok kötü bir durum bizim için. Bence sayıları değiştirerek bu sorunu engellemeleri mümkün değil. Keşke bunlarla uğraşacaklarına üç tane cinayet varsa bir günde bunu engellemek için çaba sarf etselerdi. Kaldı ki bakanlığın açıkladığı rakam azdır. Dolayısıyla rakamlarla uğraşmanın kendisi zaten çok kötü bir şey. Gerçek hayatta kendi rakamları da bunu doğrulamıyor” dedi. BDP eski milletvekili Fatma Kurtulan’ın soru önergelerine verilen cevaplar ile şimdi verilen cevapların da kendi içinde çelişkili olduğuna dikkat çeken Ülker, rakamlar üzerinden tartışmanın dahi kendi başına zul olduğunu ifade etti. Yeni yasaların uygulanması için her şeyden önce zihniyetlerin değişmesi gerektiğini kaydeden Ülker, yasa uygulayıcılarının kadınların baktığı gibi kadın cinayetlerine bakmadığını ifade etti. Ülker, “Gitgide ailenin korunması daha fazla önem kazandığı için yasalar da kadınları değil aileyi korumayı esas alıyor” dedi. Türkiye kadın hareketinin kadına yönelik şiddetle mücadelesinin çok önemli ve ön açıcı olduğunu vurgulayan Ülker, dayanışmanın, yüz yüze konuşmanın, bu süreçte de çok önemli olduğunu dile getirdi. Konuşarak bir çok sorunun aşılacağını ifade eden Ülker, yüzleşme denilen süreçlerin travmatik sonuçları olan durumlar olduğuna dikkat çekerek, kadınların yaşadığı deneyimlerin şiddeti itiraf etmeleri ve bununla mücadeleye başlamaları için barış ortamının daha verimli olacağına inandığını dile getirdi.

 

Bakanların açıklamasının çetelesini tutan bianet’e göre;

“* 2009’da 23. Dönem BDP Van milletvekili Fatma Kurtulan’ın verdiği soru önergesine cevap olarak, Adalet Bakanı Sadullah Ergin 2009 yılının ilk yedi ayında 953 kadının öldürüldüğünü açıkladı. 2003’te 83, 2005’te 164, 2005’te 317, 2006’da 663, 2007’de 1011 ve 2008’de 806 belirtti.

* Ekim 2012’de gazetelerin İçişleri Bakanlığı’nın verilerine dayanarak verdiği haberlere göre, 2012’nin ilk yedi ayında 140 kadın öldürüldü.

* Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Mülkiye Birtane’nin soru önergesine 3 Ağustos 2013’te verdiği cevapta, 2012’nin ilk dört ayında 70 kadının öldürüldüğünü açıkladı.

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Mülkiye Birtane’nin verdiği soru önergesine 24 Ocak 2013’te verdiği cevapta Mart-Eylül 2012 arasında Emniyet Müdürlüğü’nün Bakanlık’a aktardığı verilere göre 23 kadının öldürüldüğünü açıkladı.

* Şahin aynı gün (24 Ocak’ta) BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan’ın soru önergesine verdiği cevapta, Ocak-Eylül 2012’de İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre aile içi şiddet olaylarında 125 kadının öldürüldüğünü söyledi.

* İçişleri Bakanı Muammer Güler, 6 Mayıs 2013’te yanıtladığı soru önergesinde, polis sorumluluk alanında 2009’da 324 kadının; 2012’de ise 268 kadının öldürüldüğünü açıkladı.

* Fatma Şahin, 21 Mayıs’ta gazetelere yansıyan haberlerde İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2009 yılında 171, 2010 yılında 177, 2011 yılında 163, 2012 yılında 155 kadının öldürüldüğünü açıkladı.” (diha)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu